Wat gebeurt er om ons heen?

De samenleving verandert. Er zijn machines die fysieke arbeid veel beter leveren dan wij. Er zijn computers die routine denkwerk sneller en beter kunnen dan wij. Het analyseren van data, het vinden van informatie en het ontdekken van patronen doen ze sneller.

Ons idee van hoe het leven er uit ziet en hoe je met elkaar samenleeft is veranderd en verandert nog verder. Verschil tussen arm en rijk, tussen gezond en ongezond, tussen lang leven en kort leven, tussen bio hack en naturel mensen. Mensen worden versterkt door een eco skelet, een chip onder de huid helpt bij het open maken van woningen of het bewaren van belangrijke data, nanotechnologie in bloed om kankercellen op te sporen en te doden, hersencapaciteit vergroten door extra geheugen of blinden die kunnen kijken via een camera.

Het organiseren en managen wordt vervangen door computers die dat beter doen. Een geaccepteerd voorbeeld is de route planner in de auto. Je geeft aan waar je naar toe wil en de rest gaat vanzelf. En de zelfrijdende auto voert het nog zelf uit ook. Door de robotisering wordt het menselijk talent de belangrijkste productiefactor.

‘Het neoliberalisme maakt ziek omdat het geen rekening houdt met het menselijk verlangen naar groepsvorming en samenwerken, en het vooral individualisme bevordert.

Psycholoog Paul Verhaeghe

We zien kinderen als succesvolle ondernemers en ouderen die na hun pensioen succesvolle bedrijven opzetten. De betekeniseconomie wint terrein. Men wil duurzaam en menswaardig ondernemen. Dit zet het huidige economisch model onder druk. Toenemende onrust denk aan protesten zoals Klimaat, Onderwijs en Racisme.

Ouderdom wordt gezien als een ziekte die te genezen is en een deel van de mensen is bewust hun lichaam aan het onderhouden en optimaliseren. Aan de andere kant staat het zorgsysteem onder druk door de mensen die hier niet aan werken en dan brengt de toenemende vergrijzing ongewenste gebreken, door het slecht onderhouden van het lichaam krijgen mensen welvaartsziekten, meer dan 50% van de mensen hebben bijvoorbeeld overgewicht. Burn out als gevolg van niet helpende leef en werkstijl. Verder worden we geconfronteerd met nieuwe ziekten (Covid 19).

Door onze manier van leven en werken zijn we verantwoordelijk voor klimaatverandering en krijgen te maken met nieuwe uitdagingen als stikstof, minder insecten of juist insectenplagen, droogte en/of overstromingen, nieuwe ziekten, Koraal sterfte maar ook toegang tot nieuwe grondstoffen.

De vraag is wat doe jij met deze kennis? Wat betekent dit voor jouw leven en plek in de maatschappij?

Welke kansen en bedreigingen zie je?

In deze veranderende wereld is het van belang om te weten wat jouw bedoeling is en hoe je snel en gestructureerd en kunt veranderen. De Vit-Factor-Y biedt je een programma om ook hier over na te denken, rustig te blijven, maar je ook in actie te brengen om je waar nodig en gewenst te ontwikkelen.

Vraag Vit-Factor-Y

Vit-Factor-Y

Vitaal Business Coach
Levien de Jager
06 117 238 97

 

Socials

© 2021 Vit-Factory-Y | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.