Ben jij sociaal vitaal

Dat thuiswerken iets doet met onze vitaliteit is een open deur, zowel op gebied van bewegen als op gebied van onze sociale contacten.

Wat je er mee moet, is echter geen open deur. Samen met jou als lezer, zoeken we daarom graag naar goede manieren onze sociale behoeften aandacht te geven.

Het is van vitaal belang om te begrijpen dat we sociale wezens zijn. En dat fysiek aanwezig zijn op het werk of op kantoor ook onze behoefte aan sociale contacten invulling geeft.

Thuiswerken geeft nieuwe uitdagingen op sociaal gebied, naast jezelf fysiek en mentaal gezond houden en de zelfdiscipline opbrengen om je werk te doen. Het effect van veel alleen werken is, dat als we niet uitkijken, dit leidt tot een ernstig gemis aan sociale contacten, met alle consequenties die we kunnen bedenken, zoals uitval, hoger ziekteverzuim en een minder welbevinden.

Hoe creëer je toch een sociale omgeving bij thuiswerken?

Om het sociale gevoel op niveau te houden is het met name belangrijk om een wij-gevoel te creëren en vast te houden. Er is weinig onderzoek gedaan naar hoe je dit het beste doet maar uit eigen ervaring deel ik graag wat ik in de afgelopen 9 jaar heb geleerd als free-mind. Verder is het aan jullie creativiteit om hier invulling aan te geven.

  1. Ten eerste kun je je afvragen of je thuis moet werken of dat je plaats onafhankelijk wilt/kunt werken. Wanneer je op meerdere plekken kunt werken geeft dit sociaal meer mogelijkheden. Ook het werken in de natuur geeft een andere beleving en nieuwe inspiratie.
  2. Organiseer een dagstart. Met de mensen waar je mee samen werkt. Start elke dag met een kort moment van gemeenschappelijk videobellen van 15 minuten. Deze start is een combinatie van met sociale onderwerpen en een korte toelichting van iedereen wat de focus van de dag wordt. Gewoon even bijpraten.
  3. Zorg voor voldoende “rust” momenten gedurende de dag. Gebruik die rust momenten om ff de productie los te laten en zoek dan iemand op waar je energie van krijgt, via videobellen of gewoon bellen.
  4. Zorg dat je regelmatig mensen spreekt die je nieuwe dingen kunnen vertellen, dat kan ook digitaal.
  5. Ga samen lunchen via videobellen. Maak lunchafspraken, of verras iemand die je allang niet hebt gesproken. Naast het sociale aspect heeft dit nog een ander voordeel. Rust nemen is zeer goed voor je.
  6. Zorg voor plezier in je dag! Ook al ben je niet op locatie, het betekent niet dat je geen lol kunt hebben. Dit kun je op verschillende manieren doen. Laat hier ook je creativiteit de loop.
  7. Bedenk hoe je elkaar om hulp kunt vragen (zonder ingewikkelde mails). Op kantoor loop je even langs een collega. Dat is nu niet mogelijk. Online kan een drempel zijn. Probeer deze drempel te verlagen. Gebruik bijvoorbeeld een chatfunctie in je samenwerkingstool.
  8. Bedenk een alternatief voor de koffie apparaat-ontmoeting. Als je op kantoor werkt zijn er de toevallige ontmoetingen die plaatsvinden. Deze momenten verhogen het creatief vermogen, het brengt je op ideeën, en je hoort regelmatig hele andere dingen dan die uit een vergadering. Probeer deze online na te bootsen.
  9. Regel 1 op 1 gesprekjes in met je collega’s. Omdat je elkaar minder tegen komt is het handig om dingen die ff kunnen wachten op te sparen en op een gepland moment met elkaar te bespreken.

Kortom, wees creatief en bewust bezig met het wij-gevoel. Ik ben benieuwd hoe jullie dit aanpakken? Deel je ervaringen met ons via de mail of onze Linkedin pagina.

Vraag Vit-Factor-Y

Vit-Factor-Y

Vitaal Business Coach
Levien de Jager
06 117 238 97

 

Socials

© 2021 Vit-Factory-Y | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.