Alles hangt met alles samen

Als je lichaam op topniveau functioneert, werken je hersenen ook beter. Hoe beter je je lichaam gebruikt, hoe beter je hersenen functioneren (Feldenkrais, NLP).

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen lichamelijke fitheid en de werking van de hersenen. Hieruit blijkt dat lichaamsbeweging ons lijf én brein in conditie houdt. Zo zegt Erik Scherder in zijn lezingen over het ‘fitte brein’:

Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe hersenverbindingen en een verbeterde bloedvoorziening in de hersenen (bron: hersenstichting). Wanneer we meer bewegen, verbeteren de ‘executieve functies’ van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, plannen en organiseren, impulsen beheersen, zelfregulatie en informatie filteren.

Gezonde en fitte werknemers zijn productiever, verzuimen minder, zijn meer gemotiveerd en hebben meer plezier in hun werk. Werkgevers zijn er dan ook bij gebaat om proactief de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers te bevorderen.

Andersom gaat de redenatie ook op. Wie sterk doordrongen is van de noodzaak van een gezond lichaam heeft extra motivatie en drive om tot een gezond leef- en werkpatroon te komen. Door het boeken van korte termijnsuccessen krijg je steeds meer zicht op wat het je ook voor de lange termijn oplevert, zowel in mentale als fysieke fitheid. Als het gedrag langere tijd herhalend optreedt ontstaat een leef- en werkpatroon, dat veel minder moeite kost om vol te houden en tot een duurzaam resultaat leidt.

Ook de omgeving is van groot belang voor het succes van een gezond leef- en werkpatroon. Het is daarom van belang om de juiste prikkels te belonen en minder goede prikkels te vermijden of te verminderen. Dit vraagt om acties in je directe persoonlijke omgeving, maar ook in je werkomgeving en loopbaankeuzes. Met het Vit-Factor-Y programma staan we voor integraliteit.

12 weken zijn doorgaans genoeg om een goede basis te leggen om aan al deze aspecten te gaan werken en met begeleiding en hulp te komen tot een goede startpositie om vandaar uit met een grotendeels zelfwerkzaamheid programma aan de slag te gaan.

Vraag Vit-Factor-Y

Vit-Factor-Y

Vitaal Business Coach
Levien de Jager
06 117 238 97

 

Socials

© 2021 Vit-Factory-Y | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.